Bütün şampuanlar % 80-90 oranında su ile %2-8 oranında deterjan ve köpürtücü ajanlar ve % 1 oranında koku ve koruyucu içerirler. Şampuanlar antistatik ve deterjan etkisi olan maddeler  içerirler. Yağlı saçlar için üretilen şampuanlar, yağı arıtmak için ağır surfaktanlar içerirler. Surfaktanlar yağı ve kiri uzaklaştırırlar.

Günümüzde üretilen şampuanların temizleme gücü oldukça yüksektir. Fakat insanlar şampuanın etkinliğini köpürme oranları ile değerlendirmektedirler. Bununla beraber köpürme oranı arttıkça şampuanların saça ve cilde zarar verme oranları artmaktadır. Günümüzde iyi köpüren ve saçlara zarar vermeyen anionik ve ionik ethoxylate ve amphoterikler içeren şampuanlar üretilmiştir.

Hacim  şampuanları saça tutunup hacmi arttıran proteinler içerirler.

Kremli şampuanlar ise kuru, uçuşan saçlar için çok uygundur. Statik etkiyi ortadan kaldırır ve ayrışmış saç uçlarını proteinlerle yapıştırıcı etki göstererek birleştirirler ve saçtaki suyu tutarak nemlendirirler.

Canlandırıcı veya onarıcı şampuanlar boyalı, permalı ve hasar görmüş saçlar için faydalıdır ve hafif surfaktanlar içerir. Ayrıca içlerinde saçın boyasını, permasını koruyan maddeler ve saç kırıklarını onaran maddeler içerebilirler, fakat bu maddelerin etkili olduklarına hala taartışmaya açıktır.

İkisi bir arada şampuanlar krem içerirler, zamandan tasarruf sağlasalarda, saçı daha kuru veya daha yapışkan yapabilirler.

Bebek şampuanları daha az arındırıcı madde içerirler ve özellikle wax jöle gibi çok fazla şekillendirici kullanan erişkin saçlarını  temizlemek için üretilmemişlerdir.

 

Yorum yapılmamış