Yoğun KepekKepek normalde cildin değişimiyle ortaya çıkan fizyolojik bir durumdur ancak fazla olması da ciddi sorundur.Dermatolojik hastalıklar içinde en çok görülendir ve dermatitin inflamatuar olmayan hafif bir tipidir.Normalde insan derisi kendini yenilediğinden deri yüzeyinde bulunan ölü hücreler altta oluşan yeni hücreler tarafından yukarı doğru itilir en üstteki tabaka ölü tabakadır ve pul pul dökülür bu durum kepek şeklinde karşımıza çıkar.Kepeklenme daha çok  kıllı bölgelerde olur.Hücre değişiminin hızlandığı bahar aylarında kepekte artış görülebilir.

 

Aşırı Kepek Problemi

Kepeğin çok yoğun olduğu kişilerde bu değişim  süreci çok hızlanmıştır ve hücre atılımı hızlandığından, bu hücreler kümeler oluşturarak döküldüğünden  gözle görülebilir hal alır.Bu durum fizyolojik olmaktan çıkmıştır ve doğal cilt değişim sürecinden farklıdır.Deri altında yerleşen malassezia furfur adlı mantarın oluşturduğu çok rahatsız edici şiddette bir kepek olur.Kepeğe ek olarak kaşıntıda vardır.

Bu tarz mantarlarda mantarın tedavi edilmesi gerekir mantar tedavi edilmezse şampuanlarla kepek kısmen azalsa da kısa sürede yeniden rahatsız edici düzeylere gelir.Yoğun mantar şampuanlarla değil uygun solusyonlarla tedavi edilmelidir.Tedavi mantar ilacı içeren solusyonlarla yapılabileceği gibi daha az yan etkiye sebep olan TTO içeren solusyonlarla da yapılabilir.

Seboreik Dermatit Belirtisi

Aşırı kepeklenmenin bir diğer sık sebebi ise seboreik dermaittir,seboreik dermatitte yoğun kepeğin yanı sıra ciltte kızarıklık, ıslaklık ve kaşıntı da vardır,seboreik dermatit tedavisinde TTO yanı sıra bitkisel kortizon meyan kökü extractı içeren solusyon tercih edilmelidir.Yoğun kepeğe yağlanma da eklenmişse seboreik dermatit düşünülmelidir,tedavisi yakın olsa da kesin teşhis konması daha doğru bir yaklaşım olur.

Yoğun Kepek için 3 yorum yapılmış


remzi taşcı
15 Mayıs 2014

hocam 8 aydır kepek sorunu çekiyorum kesin etkili dedikleri clear da kullandım bir türlü geçmiyor hangi şampuanı önerirsiniz
Nesrin AKÇA
Sıradan kepek şampuanlarla düzelmeyen kepekte sebebin mantar veya seboreik dermatit olduğu düşünülür, bu durumda aşırı yağlanma varsa seboreik dermatit tedavisi almak gerekir siz yağlanmadan söz etmemişsiniz bu durumda malessezi furfur düşünülür ve climbazol içeren şampuanlardan biri tercih edilmeli.

hangi saç yapısına hangi şampuan tercih edilmeli ve nasıl kullanılmalı » Saça Dair Herşey
05 Haziran 2014

[…] Düzenli olarak kullanıldığında gözle görülür ölçüde kepek oluşumunu engeller. Yoğun kepek varsa climbazole içeren şampuanlar […]

güven koç
29 Ekim 2014

merhaba kafa dersısınde sac dıplerınde kızarıklık bulunmakta ve sureklı yağlanma oluşmaktadır.Elimi attığımda sacıma yag ve sac tellerı gelmektedırçBunun ıcın kullanabıleceğım bır şampuan var mıdır.Hastalığın ismi nedır? Tskler
Op.Dr.Atilla KAYA
climbazol içeren şampuanlardan birini kullanın
yağlı egzama denilen hastalık olabilir